logo

Kan uw hypotheekrente naar beneden?

Let op! Meestal komt de bank, hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur hier niet zelf mee, en moet u dit zelf te kennen geven. Doet u dat niet, dan betaalt u maandelijks teveel hypotheekrente zonder dat u dat weet. Beter voor de bank. Minder goed voor uw portemonnee.

Bereken hieronder het percentage van de hypotheek (restschuld) ten opzichte van de WOZ/marktwaarde van uw woning of koophuis.Schuld-marktwaarde
Verhouding

Uw hypotheekrente op uw woonhuis kan naar beneden bij een bepaalde schuld-marktwaardeverhouding.

Bij veel hypotheekvormen wordt een lagere rente berekend als de restschuld 95%, 90%, 85% etc.. van de WOZ waarde/marktwaarde is. Of anders gezegd: hoe hoger de hypotheekschuld in verhouding tot de woningwaarde, des te minder risico-opslag (vanaf de basisrente) de bank rekent. Of de bank geeft korting op de basisrente.

Vaak zit de basisrente op 85% schuld-marktwaardeverhouding.

Voorbeeld:

Verhouding Rente Korting/opslag
≤75% 2.25% - 0.25%
≤80% 2.35% - 0.15%
≤85% 2.50% Basisrente
≤90% 2.75% + 0.25%
≤95% 2.85% + 0.35%
≤100% 3.05% +0.55%

 

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) waarde wordt bepaald door de gemeente en is gratis te verkrijgen. Ook deze WOZ waarde, in verhouding tot de hypotheek, kan al een verschil maken.

De marktwaarde is de waarde die wordt verkregen na een taxatie van uw woning. Een taxatie kost rond de €400,-. Zeker met de huidige marktwaarden kan het de moeite waard zijn uw huis te laten taxeren om zo de schuld-marktwaarde te verlagen en dus minder rente aan de bank te betalen.

Bekijk bijvoorbeeld onderstaande rente-tabellen om een beter beeld te krijgen van de rente ten opzichte van de marktwaarde.

Zie hier de ING hypotheekrente 2018.

Zie hier de ABNAMRO hypotheekrente 2018.

Zie hier de Rabobank hypotheekrente 2018.

Vraag om hypotheekadvies bij uw bank of hypotheekverstrekker, als u denkt recht te hebben op een lagere hyptheekrente. En betaal minder. Met terugwerkende kracht het teveel betaalde terugkrijgen is niet mogelijk.

Waar ben ik?