logo

Geeft u gratis geld aan de bank?

Het gaat hier over teveel betaalde hypotheekrente.

Let op, meestal komt de bank, hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur hier niet zelf mee, en moet u dit zelf te kennen geven. Doet u dat niet, dan betaalt u maandelijks teveel hypotheekrente zonder dat u dat weet. Beter voor de bank, namelijk geld waar ze niks voor hoeven te doen. Minder goed voor uw portemonnee.

Bereken hieronder het percentage van de hypotheek (restschuld) ten opzichte van de WOZ/marktwaarde van uw woning of koophuis.Schuld-marktwaarde
Verhouding

Uw hypotheekrente op uw woonhuis kan naar beneden bij een bepaalde schuld-marktwaardeverhouding.

Bij veel hypotheekvormen wordt een lagere rente berekend als de restschuld 95%, 90%, 85% etc.. van de WOZ-waarde/marktwaarde is. Of anders gezegd: hoe lager de hypotheekschuld in verhouding tot de woningwaarde, des te minder risico-opslag (vanaf de basisrente) de bank rekent. Ofwel, de bank geeft korting op de basisrente.

Vaak zit de basisrente op 85% schuld-marktwaardeverhouding.

Daarboven wordt risico-opslag gerekend. Daaronder wordt korting gerekend.

Voorbeeld:

Verhouding Rente Risico-opslag
≤75% 1.40% - 0.10%
≤80% 1.45% - 0.05%
≤85% 1.50% Basisrente
≤90% 1.55% + 0.05%
≤95% 1.60% + 0.10%
≤100% 1.65% +0.15%

 

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) waarde wordt bepaald door de gemeente en is gratis te verkrijgen. Ook deze WOZ waarde, in verhouding tot de hypotheek, kan al een verschil maken.

De marktwaarde is de waarde die wordt verkregen na een taxatie van uw woning. Een taxatie kost rond de €400,-. Zeker met de huidige marktwaarden of ontwikkeling van de huizenprijzen kan het de moeite waard zijn uw huis te laten taxeren, om zo de schuld-marktwaarde te verlagen en dus minder rente aan de bank te betalen. Hierbij moet opgemerkt worden dat de hypotheekrente tegenwoordig (2019) zeer laag is en dat dus ook de kortingen procentueel kleiner zijn.

Bekijk bijvoorbeeld onderstaande rente-tabellen om een beter beeld te krijgen van de rente ten opzichte van de marktwaarde.

Zie hier de ING actuele hypotheekrente 2019.

Zie hier de ABNAMRO actuele hypotheekrente 2019.

Zie hier de Rabobank actuele hypotheekrente 2019.

Vraag om hypotheekadvies bij uw bank of hypotheekverstrekker, als u denkt recht te hebben op een lagere hyptheekrente. En betaal minder. Met terugwerkende kracht het teveel betaalde terugkrijgen is niet mogelijk.